• BANESTATUS: 14.11.2017: Banen er åpen med vintergreens og palleutslag

Historikk

Historien om Rød Golf AS og Tjøme Golfklubb

Våren 1989 ble selskapet Rød Golf AS stiftet, med det formål å bygge golfbane på Tjøme. Vestfold Fylkeslandbruksstyre godkjente samtidig omdisponering av deler av eiendommene Rød og Gon til bruk for golfbane.
Innenfor rammen av en aksjekapital på NOK 3,5 mill. ble banen bygget, og 1.juni 1991 var åpningsdag for en 9 hulls golfbane. Klubben håpet at det i fremtiden ville være mulig å få disponere to tilstøtende eiendommer til golfformål.

Det skulle vise seg at det gikk nesten 15 år før dette ble en realitet.

Tillitsmenn

Initiativtagere bak prosjektet var fetterne Hans H. J. Hoff og grunneier Ole-Jacob Hoff.
Første styreformann var advokat Bjørn Johnsen (1989-1991), som ble avløst av Erik Heidenreich (1991-1996) og av Jan Høgebøl (1996-2007)

Ledere av Rød Golf har vært i rekkefølge Hans Hoff, Rolf Aarøe, John Marthiniussen, Aage H. Winger – frem til dagens leder, Ingmar Ellefsen.

Utvikling av banen

Det var en forholdsvis enkel golfbane som ble åpnet i 1991, men banen har vært under kontinuerlig utvikling siden. Utvidelser og vedlikehold frem til i dag har funnet sted ved hjelp av egenkapital, og klubben har aldri lånt en krone. Aksjekapitalen er imidlertid øket til NOK 8,2 mill., for å møte de utviklingstrinn som banen har vært i gjennom frem til i dag.

I år 2000 fikk Rød Golf mulighet til å sikre seg eiendommen Mellom-Rød, som var lagt ut for salg. Samtidig hadde klubbens formann registrert at en tysk banearkitekt hadde utviklet et såkalt Dobbel Ni konsept, hvor enten teesteder eller greener – eller begge deler – var forskjellig fra første 9 til siste 9 hull. Arkitekten ble invitert til Tjøme, for å vurdere muligheten for å realisere et slikt prosjekt som det første i Skandinavia. Svaret var ja, men det forutsatte at klubben også sikret seg et 17 måls areal mot sør. Det tok ytterligere 6 år før dette var på plass.

I år kan Rød Golf presentere Tjøme Golfklubb som en Dobbel Ni bane, 5400 meter lang fra herretee, og med par 72. Banen fremstår som en utfordrende parkbane av høy kvalitet og er meget velholdt. Hull 2, banens mest krevende, er 490 meter for herrene og 470 for damene – et av landets lengste damehull – og når sønnavinden møter deg nedover fairway, får du virkelig satt dine golfferdigheter på prøve.

Begivenheter underveis

Midt på nittitallet tok klubben initiativ til å arrangere tre uoffisielle landskamper mellom Sverige og Norge, som alle ble TV-sendt. I de to første turneringene møtte svenske topprofesjonelle spillere de to beste norske, og viste seg overlegne, mens den siste turneringen, med amatører – hvor svenskene stilte med årets europamester – ble suverent vunnet av det norske laget. Turneringene ga klubben et samlet økonomisk bidrag på nærmere en million kroner, som gjorde sitt til å styrke økonomien foran en viktig utviklingsperiode.

Frem til 2001 hadde Rød Golf – markedsført som Tjøme Golfklubb – vært assosiert medlem av Norges Golfforbund. For fullt ut å tilfredsstille krav fra Norges Idrettsforbund til drift av idrettslag, besluttet styret å formalisere virksomheten ved at idrettslaget Tjøme Golfklubb ble stiftet, med Rød Golf AS fortsatt som eier- og driftsselskap av golfvirksomheten.

Klubben har i dag 700 medlemmer, og deriblant 280 aksjonærer. Halvparten av medlemmene kommer fra nærmiljøet. Trond Simonsen, en av grunneierne, har vært banens greenkeeper fra første dag, og har stor del av æren for banens beskaffenhet, godt hjulpet av gartner og altmuligmann Fredrik Johansson. Dessuten har klubben en meget populær pro i Geir Jørgensen.

Klubbhuset

stitch_kveld_bunker_600b_softframe

Banens klubbhus er et kapitel for seg. Det var dikteren Alf Larsens residens, – en vakker bygning fra 1856, som ble overtatt av Ole-Jacob Hoff for mer enn 50 år siden. Dagens eier, Nora Hoff holder med sin sikre smak og sans for kvalitet bygningen og eiendommen for øvrig i hevd. Dessuten verner hun om Alf Larsens trær som en løvinne, og det er kun trekirurger som får slippe til rundt tunet når trærne skal beskjæres. Derfor fremstår bygningen med tilhørende golfbane som en pryd for sentrum på Tjøme.